+48 732 082 809 ul. Fabryczna 29/1, 61-512 Poznań
menu
Czy alkohol podnosi cukier - cukrzyca a alkohol

Powszechnie uważa się, że spożywanie alkoholu w przypadku cukrzycy jest zupełnie zakazane. W końcu alkohol utrudnia utrzymanie równowagi stężenia cukru we krwi – w przypadku występowania cukrzycy takie połączenie może nieść za sobą różne ryzyka związane z gospodarką cukrową naszego organizmu. Alkohol może też zakłócić wchłanianie przyjmowanych leków i insuliny. Czy jednak diabetycy rzeczywiście powinni całkowicie odmawiać sobie alkoholu? Czy cukrzyk może pić alkohol? Jak się okazuje, cukrzyca nie wyklucza spożywania alkoholu, trzeba jednak wiedzieć, jak robić to racjonalnie, żeby było bezpiecznie. Warto więc wiedzieć, zanim sięgniemy po alkohol w przypadku cukrzycy, jak poszczególne napoje procentowe wpływają na nasz organizm i jego glikemię. Dowiedz się z naszego artykułu, jak alkohol wpływa na cukier w naszym organizmie i czy osoby z cukrzycą mogą spożywać alkohol.

Cukrzyca – co warto wiedzieć?

Cukrzyca to choroba metaboliczna, w której dochodzi do zaburzeń związanych z poziomem glukozy w organizmie. Charakterystycznym stanem dla cukrzycy jest hiperglikemia, czyli podwyższony poziom cukru we krwi. Stan ten jest efektem niewłaściwego działania insuliny.

Należy mieć jednak świadomość, że istnieją różne typy cukrzycy – w praktyce są to różne jednostki chorobowe. Cukrzyca typu 1 to choroba autoimmunologiczna, w której układ odpornościowy chorego sam atakuje komórki trzustki – w efekcie nie jest ona w stanie samodzielnie wytworzyć insuliny niezbędnej do prawidłowego metabolizowania cukrów. Cukrzyca typu 2 osłabia wytwarzanie insuliny, a komórki organizmu stają się odporne na jej działanie – w efekcie metabolizm cukrów zostaje zaburzony. Do rozwoju cukrzycy typu 2 najczęściej doprowadza tryb życia – nieodpowiednia dieta i brak aktywności fizycznej.

Niezależnie od typu cukrzycy, jednym z wielu zaleceń w tej chorobie jest unikanie używek, w tym alkoholu. Zalecenie to ma związek z faktem, że alkohol hamuje proces uwalniania glukozy z wątroby, co może prowadzić do niedocukrzenia (hipoglikemii). Czy w każdym przypadku należy bezwzględnie zrezygnować z alkoholu, jeśli zmagamy się z cukrzycą? A może istnieją pewne czynniki pozwalające diabetykowi wypić alkohol? Zapraszamy do dalszej części artykułu.

Cukrzyca a alkohol

Alkohol spożyty przez diabetyka może doprowadzić do wystąpienia ciężkiej hipoglikemii. Kluczową kwestią w spożywaniu alkoholu przy cukrzycy jest zatem unormowany poziom glukozy we krwi. To właśnie dzięki temu zapobiega się prawdopodobieństwu wystąpienia hipoglikemii po spożyciu alkoholu przez diabetyka. Z tego powodu warto też pamiętać o tym, aby zjeść posiłek przed piciem – to również zminimalizuje ryzyko hipoglikemii.

Czy alkohol podnosi cukier?

Dużym uproszczeniem jest stwierdzenie, że diabetycy powinni bezwzględnie unikać alkoholu z uwagi na jego zdolność do wywołania stanu niedocukrzenia w organizmie. To, czy alkohol spowoduje niedocukrzenie, czy też podniesie poziom cukru we krwi, zależy między innymi od tego, czy spożywany przez nas napój jest czystym alkoholem, czy też napojem zawierającym węglowodany.

Alkohol a hiperglikemia

Hiperglikemia to stan zwiększonego poziomu glukozy w surowicy krwi. Taki stan wynika z niedoboru insuliny.

Trunki alkoholowe zawierające węglowodany mogą doprowadzić do stanu hiperglikemii. Zatem czy piwo podnosi cukier? Wśród trunków zawierających węglowodany wymienia się właśnie piwo, ale też słodkie wina, nalewki, drinki skomponowane ze słodkich napojów, nalewki oraz likiery. Spożycie tego typu trunków przez diabetyków z cukrzycą typu 1 wiąże się z koniecznością przyjęcia insuliny.

Wśród trunków, które nie zawierają węglowodanów wymienia się przede wszystkim alkohole wysokoprocentowe – wódkę, whisky, a także wino wytrawne. W przypadku tej grupy alkoholi nie trzeba przyjmować insuliny, należy jednak spożyć posiłek przed piciem. Wówczas potrzeba przyjęcia insuliny może być związana z samym posiłkiem, nie zaś później przyjmowanym alkoholem wysokoprocentowym.

Alkohol a hipoglikemia

Hipoglikemia to stan niedocukrzenia organizmu.

W przypadku spożycia alkoholu niedocukrzenie w przypadku diabetyków dotyczy stanu, który występuje jeszcze długo godziny po spożyciu alkoholu. Do stanu hipoglikemii doprowadzić może każdy rodzaj alkoholu – zarówno alkohole z węglowodanami, jak i alkohole wysokoprocentowe. Wynika to z tego, że zbyt duża ilość alkoholu hamuje nocne wydzielanie glikogenu przez wątrobę – narząd ten zajęty jest oczyszczaniem organizmu z etanolu, przez co zablokowane jest wydzielanie glikogenu.

Nadużywanie alkoholu może prowadzić zatem do stanu hipoglikemii, czyli stanu niedocukrzenia organizmu. Gdy do tego dojdzie, koniecznie należy podać glukozę dożylnie.

Podobnie jak w zapobieganiu hiperglikemii, aby nie dopuścić do stanu hipoglikemii należy pamiętać o spożyciu posiłku (najlepiej bogatego w tłuszcz i białko) przed wypiciem alkoholu, a sam alkohol traktować jedynie jako dodatek. Pamiętajmy też o kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i o uzupełnianiu węglowodanów w razie potrzeby.

Ile może wypić diabetyk?

Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca pacjentom z cukrzycą spożycie konkretnej, bezpiecznej dawki alkoholu, której nie należy przekraczać. Dla kobiet jest to 20 g czystego alkoholu, dla mężczyzn zaś – 30 g czystego alkoholu.

Czy alkohol podnosi ciśnienie?

Warto mieć świadomość, że występowanie cukrzycy, poprzez zbyt duże stężenie glukozy, przyczynia się do wzrostu ciśnienia tętniczego. Z uwagi na to, wiele diabetyków spożywających alkohol może zastanawiać się, w jaki sposób alkohol ten wpływa na ciśnienie tętnicze.

Otóż alkohol wpływa nie tylko na gospodarkę cukrową naszego organizmu. Przyczynia się on również do podniesienia ciśnienia tętniczego krwi. W efekcie prowadzi do rozwoju nadciśnienia tętniczego albo, jeśli już zmagamy się z rozpoznanym nadciśnieniem, może pogorszyć kontrolę ciśnienia.

Czy alkohol podnosi cholesterol?

W cukrzycy przede wszystkim ważne jest dbanie o odpowiedni tryb życia i postępowanie zgodnie z zaleceniami lekarza. Jednym z czynników, które mogą przyczynić się do wystąpienia powikłań cukrzycy są nieprawidłowe parametry krwi – takie jak wysoki cholesterol.

Alkohol wykazuje wpływ na poziom złego cholesterolu we krwi. Nadużywanie alkoholu prowadzi do zwiększenia jego poziomu.

Podsumowanie

Cukrzyca związana jest z zaburzeniami w gospodarce cukrowej naszego organizmu. Choć dzieli się na różne typy, najważniejsze w jej występowaniu jest przestrzeganie zaleceń lekarskich i prowadzenie zdrowego trybu życia opartego o odpowiednią dietę, aktywność fizyczną i oczywiście kontrolowanie poziomu cukru. Wiele osób spotyka się z zaleceniem, że diabetycy powinni bezwzględnie unikać alkoholu. Nie jest to do końca prawdą, należy jednak mieć świadomość, z czym wiąże się spożywanie alkoholu w cukrzycy. Alkohol może prowadzić zarówno do stanu hiperglikemii, jak i hipoglikemii organizmu. Co więcej, alkohol przyczynia się do zwiększenia poziomu złego cholesterolu, czyli stanu sprzyjającego rozwojowi powikłań cukrzycy. Jeżeli jesteśmy diabetykami, podczas spożywania alkoholu powinniśmy pamiętać przede wszystkim o zjedzeniu porządnego posiłku białkowo-tłuszczowego, wybieraniu odpowiednich trunków i przede wszystkim – o nieprzesadzaniu z ilością alkoholu!

«
»